Antwoord

Al het serviesgoed mag zonder verdere maatregelen met het overige servies van de afdeling naar de centrale vaatwaskeuken worden meegegeven.

Let op: Dit is slechts een richtlijn. Elk ziekenhuis heeft specifieke MRSA-richtlijnen. Raadpleeg bij twijfel altijd uw ziekenhuishygiënist!

Opmerkingen

Serviesgoed van een MRSA-patiënt hoeft niet afgedekt te worden als het van de isolatiekamer naar de centrale vaatwaskeuken afgevoerd wordt. MRSA kan in de isolatiekamer wel op serviesgoed terecht komen, en als er met het serviesgoed over de gang wordt gelopen kan MRSA over de gang verspreid worden. MRSA komt echter niet bij andere patiënten terecht, mits er goede luchtafvoer is op de afdeling. Indien u uw handen op de juiste wijze wast en desinfecteert nadat u serviesgoed heeft weggebracht, is de kans dat u MRSA overbrengt op collega's of patiënten zeer klein.

Ook kan het geen kwaad om serviesgoed van MRSA-patiënten tegelijk met serviesgoed van andere patiënten in de afwasmachine te plaatsen. Het serviesgoed wordt in de afwasmachine op 90 graden gewassen. Deze temperatuur is te hoog voor MRSA om te overleven en zich te verspreiden naar ander serviesgoed.

Degene die het serviesgoed van de MRSA-patiënt uit de kamer heeft gehaald, en zowel degene die het serviesgoed in de afwasmachine heeft geplaatst moeten hierna wel direct hun handen op de juiste wijze wassen en desinfecteren!

Voorbeelden

.