Antwoord

De was moet in een gesloten plastic zak door de familie worden meegenomen naar huis en daar gewassen worden op 60 graden.

Let op: Dit is slechts een richtlijn. Elk ziekenhuis heeft specifieke MRSA-voorschriften. Raadpleeg bij twijfel altijd uw ziekenhuishygiënist!

Opmerkingen

Na ontslag van de MRSA-patiënt dienen de volgende maatregelen te worden genomen:

  • Beddengoed, overgordijnen en de vitrage afhalen, in een waszak stoppen.
  • Schoon en vuil linnengoed in waszak verzamelen.
  • Hoofdkussen(s) in de waszak verzamelen.
  • Dit textiel kan via de standaardprocedures afgevoerd worden naar de centrale wasserette.

Er hoeven geen speciale maatregelen genomen te worden met de waszak: Bacteriën kunnen in een isolatiekamer wel op de waszak terecht komen, en als er met de waszak over de gang wordt gelopen kunnen ook bacteriën over de gang verspreid worden. Deze bacteriën komen echter niet bij andere patiënten terecht, mits er goede luchtafvoer is op de afdeling. Indien u uw handen op de juiste wijze wast en desinfecteert nadat u het wasgoed heeft weggebracht, is de kans dat u de bacterie overbrengt zeer klein.

De waszak kan beter direct weggebracht worden en niet op de gang blijven staan, omdat alle risico's dan worden vermeden. In principe is het niet verboden om de waszak op de gang te laten staan, zodat deze tegelijk met de was van de andere patiënten afgevoerd kan worden. Wel moet uiteraard iedereen die de waszak heeft vastgehouden zijn handen en onderarmen op de juiste manier wassen en desinfecteren. Echter, het is beter om de waszak van een MRSA-patiënt direct weg te brengen, om er zeker van te zijn dat er niet onnodig MRSA-bacteriën op de gang dwarrelen, of dat iemand die niet weet dat het om een waszak van een MRSA-patiënt gaat onzorgvuldig met de zak omgaat.

Bronnen

Voorbeelden

.