Antwoord

U dient onmiddelijk contact op te nemen met uw afdelingshoofd! Deze kan in overleg met de arbo-arts (bedrijfsarts), de arts-microbioloog en de ziekenhuishygiënist verder beleid afspreken. 

Als uw partner MRSA-positief is, is de kans dat u zelf ook MRSA krijgt, groot. Voor uzelf is dit in principe ongevaarlijk als u gezond bent, maar u bent werkzaam in een ziekenhuis: Een omgeving waar veel mensen met een verzwakte weerstand zijn. Als zij via u MRSA oplopen, bestaat een grote kans dat MRSA bij hen wel een infectie veroorzaakt. Zo'n infectie kan zich via de bloedcirculatie verspreiden naar verschillende organen. In het ergste geval kan dat de dood tot gevolg hebben. Om dit te voorkomen moet u in overleg met de ziekenhuishygiënist en/ of de microbioloog handelen. Waarschijnlijk moeten er van u kweken afgenomen worden, en afhankelijk van de uitslag wordt bepaald of u wel of geen werkverbod krijgt. Bent u MRSA-drager, dan moet u sowieso behandeld worden met neuszalf (Batroban) en chloorhexidine vloeibare zeep (Hibiscrub).

Opmerkingen

Verder moet uw partner thuis, als hij of zij MRSA-positief is, ook een aantal maatregelen nemen:

  1. Bedek wonden en houdt natte wonden bedekt met schoon, droog verband. Pus van geïnfecteerde wonden kan MRSA bevatten en daarom is het van belang de wond bedekt te houden en verspreiding naar uw huisgenoten en bezoek zoveel mogelijk te voorkomen.
  2. Regelmatig handen wassen: Uzelf en uw gezinsleden moeten regelmatig hun handen wassen met warm water en zeep of een alcoholbevattende ontsmetter gebriken, vooral na het wisselen van wondverband. Bezoek moet handen wassen als ze weggaan.
  3. Deel geen persoonlijke spullen zoals handdoeken, washandjes, scheermesjes, kleding die mogelijk in contact zijn geweest met de geïnfecteerde huid. Textiel dient heet gewassen te worden (60 graden) en het liefst gedroogd in een droger en niet aan de waslijn: Drogen in de wasdroger helpt de bacteriën te doden.
  4. Geef bij elk bezoek aan een arts of zorginstelling aan dat u MRSA-drager bent. Dan kunnen de juiste maatregelen worden genomen om verspreiding te voorkomen.

Voorbeelden

Geen.
.