Antwoord

Ja. MRSA-positieve personen (MRSA-dragers genoemd) worden behandeld met desinfecterende zeep, shampoo, neuszalf en/ of huidzalf. Alleen MRSA-dragers die een door MRSA veroorzaakte infectie hebben, krijgen antibiotica toegediend die ook de MRSA "doden".

Video

Opmerkingen

Als de patiënt geen infectie heeft die door MRSA is veroorzaakt, maar alleen MRSA-drager is, wordt geprobeerd de bacterie met desinfecterende zeep en speciale zalf van huid, slijmvliezen en andere lichaamsoppervlakken te verwijderen waardoor het dragerschap opgelost wordt.

Als de MRSA een infectie veroorzaakt bij de patiënt, dan moeten antibiotica ingezet worden. De MRSA-bacterie is echter resistent (ongevoelig of immuun) tegen de meeste antibiotica. Ondanks de ongevoeligheid voor veel antibiotica kunnen MRSA-infecties wel worden behandeld. De arts-microbioloog kan door laboratoriumonderzoek vaststellen voor welke antibiotica de MRSA gevoelig is en schrijft vervolgens de juiste antibiotica voor.

Er zijn nog een paar middelen, waaronder het antibioticum Vancomycine, die de MRSA-bacterie kunnen doden. Deze middelen kunnen nare bijwerkingen voor de patiënt hebben. Omdat het gevaar bestaat dat MRSA ook een resistentie tegen deze middelen zal ontwikkelen, worden ze alleen toegediend bij patiënten die een infectie hebben die door MRSA is veroorzaakt en dus niet bij dragerschap. Na behandeling met antibiotica worden kweken afgenomen om het resultaat van de MRSA-behandeling te controleren. Meestal volgt volledige genezing. Soms zijn meerdere antibioticakuren nodig. Mensen kunnen geen afweer opbouwen tegen MRSA.


Bronnen


Voorbeelden

Geen

.