Antwoord

U hoeft zeker niet alleen thuis te blijven als u MRSA heeft. In principe kunt u overal naartoe gaan, mits u niet naar ernstig zieke personen op bezoek gaat omdat de gevolgen voor hen fataal kunnen zijn als zij MRSA krijgen. Ook kunt u thuis gewoon visite ontvangen mits deze gezond is. U kunt ook gewoon op dezelfde manier met uw huisgenoten blijven omgaan als u zelf MRSA heeft.

Let op!: Dit is slechts een richtlijn. Raadpleeg bij twijfel altijd de ziekenhuishygiënist(e), arts-microbioloog, huisarts of GGD-arts!


Opmerkingen

Wel dient u onderstaande hygiënische maatregelen in ogenschouw te nemen:

Bedek wonden en houd natte wonden bedekt met schoon, droog verband. Pus van geïnfecteerde wonden kan MRSA bevatten en daarom is het van belang de wond bedekt te houden en verspreiding naar uw huisgenoten en anderen zoveel mogelijk te voorkomen.

Regelmatig handen wassen: U en uw huisgenoten moeten regelmatig hun handen wassen met warm water en zeep of een alcoholbevattende ontsmetter gebruiken, vooral na het wisselen van wondverband.

Deel geen persoonlijke spullen zoals handdoeken, washandjes, scheermesjes, kleding die mogelijk in contact zijn geweest met de geïnfecteerde huid. Textiel dient heet gewassen te worden (60 graden) en het liefst gedroogd in een droger en niet aan de waslijn: Drogen in de wasdroger helpt de bacteriën te doden.

Geef bij elk bezoek aan een arts of zorginstelling aan dat u MRSA-drager bent. Dan kunnen de juiste maatregelen worden genomen om verspreiding te voorkomen.


Bronnen

Voorbeelden

.