Antwoord

  • Volg de behandeling zoals de arts-microbioloog deze heeft voorgeschreven.
  • Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne:
    1. Bedek wonden en houd natte wonden bedekt met schoon, droog verband. Pus van geïnfecteerde wonden kan MRSA bevatten en daarom is het van belang de wond bedekt te houden om verspreiding naar uw huisgenoten en anderen zoveel mogelijk te voorkomen.
    2. Regelmatig handen wassen: Uzelf en uw huisgenoten moeten regelmatig hun handen wassen met warm water en zeep of een alcoholbevattende ontsmetter gebruiken, vooral na het wisselen van wondverband.
    3. Deel geen persoonlijke spullen zoals handdoeken, washandjes, scheermesjes, en kleding die mogelijk in contact zijn geweest met de geïnfecteerde huid. Textiel dient heet gewassen te worden (60 graden) en het liefst gedroogd in een droger en niet aan de waslijn: Drogen in de wasdroger helpt de bacteriën te doden.
    4. Geef bij elk bezoek aan een arts of zorginstelling aan dat u MRSA-drager bent. Dan kunnen de juiste maatregelen worden genomen om verspreiding te voorkomen.

Let op!: Dit is slechts een richtlijn. Raadpleeg bij twijfel altijd de ziekenhuishygiënist, arts-microbioloog, GGD-arts of huisarts!


Opmerkingen

In de thuissituatie is er zeker een risico op transmissie van MRSA naar de huisgenoten. Echter, enkele onderzoeken laten zeer wisselende transmissierisico’s zien, variërend van 0 tot 53%. Nogmaals, indien uw huisgenoten/ familieleden gezond zijn en niet in de zorg werken is er niets aan de hand. Zij zullen dan niets merken van de MRSA. Werkt u of een van uw huisgenoten in de zorg, dan dient u dit op uw werk te melden zodat de juiste maatregelen genomen kunnen worden.


Bronnen


Voorbeelden

.