Antwoord

CA-MRSA is MRSA die opgelopen kan worden buiten het ziekenhuis, in de openbare gezondheidszorg. Kinderen en jonge volwassenen lopen CA-MRSA gemiddeld vaker op dan andere mensen, waarschijnlijk omdat zij op school of het kinderdagverblijf intensief contact met elkaar hebben.


Opmerkingen

Omdat de CA-MRSA een giftige stof produceert (PVL; Panton-Valentine Leukocidine) kan deze sneller infecties veroorzaken dan de ziekenhuis-MRSA. De CA-MRSA bacterie komt in Nederland echter niet vaak voor, en wanneer er infecties optreden in de vorm van steenpuisten, wonden of andere huidafwijkingen en u gaat op tijd naar de huisarts, kunnen CA-MRSA infecties goed behandeld worden. Er zijn dus geen grote risico’s van CA-MRSA voor uw kind.

Als uw kind MRSA-drager is of een MRSA-infectie heeft, kan het gewoon naar school of kinderdagverblijf blijven gaan, mits de behandeling tegen de infectie is gestart. Is uw kind betrokken in sporten waarbij het fysiek veel contact heeft met anderen (teamsport), dan dient u uw contactpersoon (huisarts, GGD-arts, arts-microbioloog) te raadplegen om te vragen of er maatregelen genomen moeten worden m.b.t. het sporten.

CA-MRSA wordt meestal niet gevonden bij oude en zieke personen, maar bij jonge mensen die nog nooit in een ziekenhuis zijn geweest, zoals kinderen en sporters. Echter, als u een goede basishygiëne hanteert, is de kans dat u een CA-MRSA infectie krijgt, niet groot.

Let op!: Dit is slechts een richtlijn. Raadpleeg bij twijfel altijd de ziekenhuishygiënist, arts-microbioloog, GGD-arts of huisarts!


Bronnen


Voorbeelden

.