Antwoord

Uw partner en/of (klein)kinderen lopen, als ze gezond zijn, geen gevaar als ze in uw buurt zijn als u MRSA heeft.


Opmerkingen

Dragers van MRSA die in het ziekenhuis opgelopen is, vormen geen gevaar voor familie of medebewoners. Wel moeten thuis hygiënische maatregelen in acht worden genomen, en wel de volgende:

  1. Bedek wonden en houd natte wonden bedekt met schoon, droog verband. Pus van geïnfecteerde wonden kan MRSA bevatten en daarom is het van belang de wond bedekt te houden en verspreiding naar uw huisgenoten en anderen zoveel mogelijk te voorkomen.
  2. Regelmatig handen wassen: Uzelf en uw huisgenoten moeten regelmatig hun handen wassen met warm water en zeep of een alcoholbevattende ontsmetter gebruiken, vooral na het wisselen van wondverband.
  3. Deel geen persoonlijke spullen zoals handdoeken, washandjes, scheermesjes, kleding die mogelijk in contact zijn geweest met de geïnfecteerde huid. Textiel dient heet gewassen te worden (60 graden) en het liefst gedroogd in een droger en niet aan de waslijn: Drogen in de wasdroger helpt de bacteriën te doden.
  4. Geef bij elk bezoek aan een arts of zorginstelling aan dat u MRSA-drager bent. Dan kunnen de juiste maatregelen worden genomen om verspreiding te voorkomen.

Voor alle duidelijkheid, voor gezonde mensen is het risico op een MRSA-infectie heel klein. Natuurlijk blijft er zoals bij alle infecties een medisch risico, maar zolang personen in de naaste omgeving of bezoekers van de MRSA-drager gezond zijn, is het voor niemand schadelijk om met een MRSA-drager in één ruimte te zijn. Normaal contact zoals handen schudden of omarmen, zijn gewoon mogelijk. Na contact moeten alleen de handen gewassen worden.


Bronnen


Voorbeelden

.