Antwoord

Als degene die komt logeren gezond is en niet tot een van onderstaande risicogroepen behoort, dan kan het wel. Let wel op goede persoonlijke hygiëne en verzorging.


Opmerkingen

Als gezonde personen via u MRSA krijgen als ze bij u komen logeren is dat niet erg, omdat zij er niets van merken. Bij ernstig verzwakte personen kan MRSA infecties veroorzaken en zich via de bloedcirculatie verspreiden naar verschillende organen. In het ergste geval kan dat de dood tot gevolg hebben. Vooral bij de aanwezigheid van risicofactoren als

  • Antibioticagebruik
  • Huidafwijkingen zoals wonden, eczeem, psoriasis
  • Drains, katheters, intravasale lijnen

heeft de zieke persoon die komt logeren een verhoogde kans op een ernstige MRSA-infectie. Raadpleeg daarom de arts-microbioloog, ziekenhuishygiënist, huisarts of GGD-arts als u een dergelijk persoon bij u wilt laten logeren.

Neem verder de volgende hygiënische maatregelen:

  1. Bedek wonden en houd natte wonden bedekt met schoon, droog verband. Pus van geïnfecteerde wonden kan MRSA bevatten en daarom is het van belang de wond bedekt te houden en verspreiding naar uw huisgenoten en anderen zoveel mogelijk te voorkomen.
  2. Regelmatig handen wassen: Uzelf en uw huisgenoten moeten regelmatig hun handen wassen met warm water en zeep of een alcoholbevattende ontsmetter gebruiken, vooral na het wisselen van wondverband.
  3. Deel geen persoonlijke spullen zoals handdoeken, washandjes, scheermesjes, kleding die mogelijk in contact zijn geweest met de geïnfecteerde huid. Textiel dient heet gewassen te worden (60 graden) en het liefst gedroogd in een droger en niet aan de waslijn: Drogen in de wasdroger helpt de bacteriën te doden.

Bronnen


Voorbeelden

.