Antwoord

Jazeker! U kunt anderen gerust een hand geven. Ook normaal contact als aanraken of omhelzen is toegestaan. Zorg er wel altijd voor dat achteraf de handen gewassen en/of gedesinfecteerd worden, zowel die van u als die van degene wie u de hand schudt. Deel verder geen persoonlijke spullen om besmetting te voorkomen.


Opmerkingen

Voor gezonde mensen is het risico heel erg klein dat ze een MRSA-infectie oplopen (met andere woorden: ziek worden van de MRSA). Ze kunnen wel MRSA-positief worden als ze bij u in de buurt zijn, maar omdat zij gezond zijn zullen ze er niets van merken.

Als er mensen met een verminderde weerstand of pas geopereerde mensen op bezoek komen, is het een ander verhaal. Hetzelfde geldt als u bij hen op bezoek gaat. Dan kan de MRSA namelijk infecties veroorzaken en zich via de bloedcirculatie verspreiden naar verschillende organen. In het ergste geval kan dat de dood tot gevolg hebben. Vooral bij de aanwezigheid van risicofactoren zoals

  • Het gebruik van antibiotica
  • Huidafwijkingen, zoals wonden, eczeem, psoriasis
  • Drains, katheters, intravasale lijnen

heeft de zieke persoon in uw omgeving een vergrote kans om een ernstige MRSA-infectie op te lopen als hij of zij via u besmet raakt met MRSA. Raadpleeg daarom de arts-microbioloog als u een dergelijk persoon op bezoek wilt laten komen of bij hem/ haar op bezoek wilt gaan.

Verder dient u, als MRSA-drager zijnde, thuis de volgende maatregelen te nemen:

  1. Bedek wonden en houd natte wonden bedekt met schoon, droog verband. Pus van geïnfecteerde wonden kan MRSA bevatten en daarom is het van belang de wond bedekt te houden en verspreiding naar uw huisgenoten en bezoek zoveel mogelijk te voorkomen.
  2. Regelmatig handen wassen: Uzelf en uw huisgenoten moeten regelmatig hun handen wassen met warm water en zeep of een alcoholbevattende ontsmetter gebruiken, vooral na het wisselen van wondverband. Bezoek moet handen wassen als ze weggaan.
  3. Deel geen persoonlijke spullen zoals handdoeken, washandjes, scheermesjes, kleding die mogelijk in contact zijn geweest met de geïnfecteerde huid. Textiel dient heet gewassen (60 graden) te worden en het liefst gedroogd in een droger en niet aan de waslijn: Drogen in de wasdroger helpt de bacteriën te doden.
  4. Geef bij elk bezoek aan een arts of zorginstelling aan dat u MRSA-drager bent. Dan kunnen de juiste maatregelen worden genomen om verspreiding te voorkomen.

Bronnen


Voorbeelden

.