Antwoord

In principe kunt u overal naartoe, zolang er geen ernstig zieke personen aanwezig zijn. MRSA-dragers kunnen gewoon naar een feest, kinderdagverblijf, school of werk gaan. De kans is heel klein dat de MRSA zich verspreidt onder gezonde mensen en bovendien is MRSA geen probleem voor gezonde mensen.


Opmerkingen

Let echter op bij het bezoeken van de volgende instanties of personen:

Ziekenhuis en andere zorginstellingen

Als u voor controle naar het ziekenhuis moet, of opgenomen moet worden, laat vooraf dan weten dat u MRSA heeft zodat de juiste maatregelen genomen kunnen worden. In het ziekenhuis bevinden zich meestal ernstig verzwakte mensen en als zij MRSA krijgen, kunnen zij er erg ziek van worden. Als u MRSA heeft en u moet naar de polikliniek komen, wordt u meestal aan het einde van de dag ingepland zodat daarna de ruimte gedesinfecteerd kan worden om te voorkomen dat uw MRSA over wordt gedragen op andere patiënten. Ook kunt u beter geen mensen in het ziekenhuis bezoeken als u MRSA heeft.

Huisarts, tandarts, fysiotherapeut, etc

U kunt hem/ haar het beste vooraf laten weten dat u MRSA heeft, zodat de arts de juiste maatregelen kan nemen om te voorkomen dat u MRSA-bacteriën achterlaat in de praktijk en daardoor onverhoopt andere patiënten met een ernstig verzwakte weerstand MRSA oplopen en er eventueel ziek van worden. Als u de afspraak bij de betreffende arts aan het einde van de dag maakt, dan zijn de maatregelen voor de arts het makkelijkst te treffen (daarna kan namelijk de praktijk goed schoongemaakt worden).

Bezoek van ernstig zieke personen

Let u op bij het bezoeken van ernstig zieke personen en bij mensen die in de zorg werken. Deze bezoeken kunt u beter even uitstellen, vooral als u zelf een MRSA-infectie heeft. Wilt u toch op bezoek gaan, raadpleeg dan eerst uw arts (arts-microbioloog, huisarts, GGD-arts) zodat de juiste maatregelen genomen kunnen worden.

Teamsport

Teamsport kunt u ook beter vermijden. Het is beter om niet te sporten in teamverband, in verband met het besmetten van andere sporters. Tijdens teamsport heeft u namelijk intensief lichamelijk contact met uw medesporters en is de kans op verspreiding groter. MRSA verspreidt zich namelijk vooral via de huid.


Bronnen


Voorbeelden

  • Folder van Agro Arbo waarin ook staat dat u in principe overal naartoe kunt als u MRSA heeft.
.