Antwoord

Ja hoor, dit is geen enkel probleem, zolang de andere persoon gezond is. U kunt deze mensen ook gewoon aanraken of omhelzen. Wel kunt u het beste achteraf uw handen wassen. Ook moet u uw wonden, indien aanwezig, goed bedekken als u bij andere mensen in de buurt bent. Ook kunt u beter geen spullen delen, zoals uit hetzelfde glas drinken. Personen die ernstig ziek zijn, of in de zorg werken kunt u echter beter even vermijden.


Opmerkingen

Voor gezonde mensen is het risico heel erg klein dat ze een MRSA-infectie oplopen. Ze kunnen wel MRSA-positief worden als ze bij u in de buurt zijn, maar omdat zij gezond zijn zullen ze er niets van merken. Als de andere persoon gezond is, kan het geen kwaad om in dezelfde ruimte te zijn met u, als u MRSA heeft. Normaal contact als aanraken of omhelzen is toegestaan. Zorg er wel altijd voor dat achteraf de handen gewassen en/of gedesinfecteerd worden, van zowel u als de andere persoon.

Zorgpersoneel kunt u beter vermijden omdat, wanneer zij via u besmet raken met MRSA, zij dit weer over kunnen brengen op patiënten in de zorginstelling. Deze patiënten zijn vaak ernstig verzwakt of hebben katheters, wonden, infusen etc. waardoor de kans bij hen groter is dat ze een MRSA-infectie oplopen en erg ziek worden van de MRSA. Daarom kunt u ernstig zieke mensen ook beter vermijden als u zelf MRSA heeft.

Let op!: Dit is slechts een richtlijn. Raadpleeg bij twijfel altijd uw ziekenhuishygiënist(e), arts-microbioloog, huisarts of GGD-arts!


Bronnen


Voorbeelden

  • Folder van Agro Arbo waarin ook staat dat u in principe overal naartoe kunt als u MRSA heeft.
.