Antwoord
De Virobuster is een buis van ruim een meter lang die ingebouwd kan worden in het luchtverversingssysteem van ziekenhuizen. De buis zuigt lucht naar binnen, waar met speciale UV-lampen alle micro-organismen (bacteriën zoals MRSA, schimmels en virussen) 20 maal worden gesplitst en vernietigd. Hierna wordt de schone lucht weer naar buiten geblazen.
Opmerkingen
De Virobuster is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit Twente, maar ook in de VS, Engeland en Duitsland is vijf jaar gewerkt aan de ontwikkeling van het apparaat. De nieuwe methode voor luchtsterilisatie is door Virobuster getest in elf ziekenhuizen, waaronder de kinderafdeling van het ziekenhuis Jeroen Bosch in Den Bosch en in de gesloten en beveiligde tbc-afdeling van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen.
De Virobuster kan als zelfstandig werkend apparaat worden geïnstalleerd, maar ook in bestaande buizensystemen kan worden aangebracht. Voor een gemiddeld ziekenhuis is er een investering van circa 1,5 miljoen euro mee gemoeid.
Echter, de Virobuster werkt alleen tegen besmetting via de lucht. Handen wassen na elk patiëntencontact en andere voorzorgsmaatregelen blijven dus erg belangrijk. Organismen zoals MRSA kunnen dus nog steeds verspreid worden via persoonlijk contact, meekomen op kleding of blijven plakken op wanden.
Hoogleraar Hajo Grundmann van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is sceptisch over de Virobuster. Elk jaar worden er talloze oplossingen voor het MRSA-probleem gepresenteerd, maar tot nu toe blijkt er geen afdoende oplossing te bestaan.
Bronnen
- NOS, 26 mei 2008 (met filmpje)
- Website van het bedrijf dat de Virobuster ontwikkelde
- Zorgvisie
- Farmaactueel
Voorbeelden
Bron: www.virobuster.com