Antwoord
Helaas kan iedereen MRSA krijgen, ondanks goede hygiënemaatregelen. Het is ook nooit uw eigen schuld dat u MRSA heeft opgelopen. Overdracht van MRSA vindt vooral plaats door direct huidcontact met andere MRSA-dragers, voornamelijk via de handen. Soms kan MRSA met huidschilfers in de lucht komen en zo ingeademd worden. Omdat MRSA zich zo gemakkelijk verspreidt kunt u er echt niets aan doen om te voorkomen dat u MRSA oploopt, althans buiten het ziekenhuis.
Opmerkingen
In Nederland wordt veel gedaan om verspreiding van MRSA in ziekenhuizen en verpleeghuizen te voorkomen. De belangrijkste maatregelen zijn:
- Patiënten met MRSA worden apart verpleegd en behandeld.
- Bij medewerkers die voor een met MRSA besmette patiënt zorgen, worden kweken afgenomen om te onderzoeken of ze MRSA-dragers zijn.
- Bij patiënten en medewerkers die in een buitenlands ziekenhuis verbleven of werkten, worden ook kweken afgenomen. Zij worden tijdelijk apart verpleegd of mogen niet met patiënten werken totdat blijkt dat zij geen MRSA-drager zijn.
- Binnen de Nederlandse ziekenhuizen is vanaf begin juli 2006 het MRSA-beleid gewijzigd. Naast patiënten die worden opgenomen uit buitenlandse ziekenhuizen zullen ook patiënten die beroepsmatig in nauw contact komen met levende varkens op varkensbedrijven en levende vleeskalveren op vleeskalverenbedrijven gecontroleerd worden op MRSA-dragerschap.
Indien een van uw huisgenoten (familieleden) MRSA-positief is, dan kunt u ook voorkomen dat u zelf MRSA krijgt door de volgende maatregelen te nemen:
- Bedek wonden en houd natte wonden bedekt met schoon, droog verband. Pus van geïnfecteerde wonden kan MRSA bevatten en daarom is het van belang de wond bedekt te houden en verspreiding naar uw huisgenoten en anderen zoveel mogelijk te voorkomen.
- Regelmatig handen wassen: u en uw huisgenoten moeten regelmatig hun handen wassen met warm water en zeep of een alcoholbevattende ontsmetter gebruiken, vooral na het wisselen van wondverband.
- Deel geen persoonlijke spullen zoals handdoeken, washandjes, scheermesjes, kleding die mogelijk in contact zijn geweest met de geïnfecteerde huid. Textiel dient heet gewassen te worden (60 graden) en het liefst gedroogd in een droger en niet aan de waslijn: Drogen in de wasdroger helpt de bacteriën te doden.
- Geef bij elk bezoek aan een arts of zorginstelling aan dat u MRSA-drager bent. Dan kunnen de juiste maatregelen worden genomen om verspreiding te voorkomen. Varkenshouders en houders van vleeskalveren kunnen de kans op MRSA-dragerschap verkleinen door na contact met varkens en kalveren de handen met water en zeep te wassen en zorgvuldig af te drogen. Voor vragen en opmerkingen kunnen varkenshouders contact opnemen met de eigen organisatie of met Stigas (030 –6693712).
Bronnen
- Werkgroep InfectiePreventie: Richtlijn MRSA, ziekenhuis. Revisiedatum: januari 2012.
- Werkgroep InfectiePreventie: Richtlijn Strikte isolatie, ziekenhuizen. Revisiedatum: januari 2012.
- Maatregelen thuis: Website van de Centers for Disease Control
Voorbeelden
- Folder van Agro Arbo