Antwoord

MRSA komt wereldwijd vooral in ziekenhuizen en verpleeghuizen voor, maar ook daarbuiten. In Nederland komt MRSA relatief weinig voor: per jaar wordt gemiddeld bij ‘slechts’ 1500 mensen MRSA vastgesteld . In de meeste landen in Europa komt MRSA veel vaker voor dan in Nederland en hebben ziekenhuizen veel last van MRSA.


Opmerkingen

MRSA is vooral te vinden op plaatsen waar veel antibiotica worden gebruikt, zoals in zorginstellingen. Dankzij een streng landelijk beleid dat bestaat uit het geïsoleerd verplegen van MRSA-positieve patiënten en een gematigd antibiotica-gebruik raakt in Nederland slechts een heel klein deel van de ziekenhuispatiënten met de bacterie besmet

In het buitenland wordt een minder streng antibioticabeleid gevoerd en worden MRSA-dragers niet altijd geïsoleerd verpleegd. Patiënten die in een buitenlands ziekenhuis zijn behandeld, kunnen de bacterie mee naar Nederland nemen. Door het strenge isolatiebeleid wordt verdere verspreiding vaak voorkomen. Echter, door toename van het aantal patiënten uit buitenlandse ziekenhuizen neemt de kans op verspreiding toe. In veel landen, vooral in de Derde Wereld (dus niet-westerse landen) komen vele andere, ernstigere infectieziekten voor. Men probeert daar eerst deze ernstige infectieziekten zoals AIDS te bestrijden, en schenkt minder aandacht aan MRSA. Daarom lijkt het in de media alsof MRSA alleen in de Westerse wereld voorkomt, maar dat is dus zeker niet zo.


Bronnen


Voorbeelden

pic-eg-ant-65-1-europa
Bron: RIVM

.