Antwoord
MRSA komt inderdaad bij paarden, varkens en andere huisdieren voor. Via dieren kunnen mensen ook gekoloniseerd of geïnfecteerd raken met MRSA. Amerikaans onderzoek liet zien dat MRSA hierdoor ook vaker voorkomt bij paardenmensen, dan bij de rest van de bevolking. Vooral paardenartsen raken relatief vaak besmet door de bacterie, die onder andere van paard naar mens overdraagbaar is.
Opmerkingen
Uit het onderzoek bleek dat de meeste paarden in staat zijn de bacterie op eigen kracht de deur te wijzen, terwijl het mensenlichaam daarin faalt. Bovendien kan men bij een paard andere medicatie gebruiken, medicatie waar de bacterie een stuk minder resistent voor is. Het eerste teken dat wijst op besmetting met MRSA is een geïrriteerde en jeukende huid. Volgens Maureen Anderson, onderzoeker aan de universiteit van Ontario (Canada), mogen we de bacterie niet onderschatten: ‘MRSA zal niet zomaar uit de hippische wereld verdwijnen. We have to deal with it!’
Hoe vaak MRSA in Nederland bij paarden voorkomt, is niet preceis bekend. Wel weten we dat ongeveer 40% van de varkens en 25% van de varkenshouders besmet is, en 88% van de vleeskalveren en 33% van de kalverhouders. Vleeskalverenhouders en varkenshouders moeten daarom bij ziekenhuisopname preventief geïsoleerd verpleegd worden, totdat uit kweekuitslagen blijkt dat zij MRSA-negatief zijn.
Hoewel MRSA bij paarden en gezelschapsdieren ook voorkomt, heeft dit vooralsnog geen consequenties voor de omgeving en hoeven er in het ziekenhuis (nog) geen speciale maatregelen te worden genomen.
Bronnen
- Weese JS, Archambault M, Willey BM, Dick H, Hearn P, Kreiswirth BN, et al. Methicillin-resistant Staphylococcus aureus in Horses and Horse Personnel, 2000-2002. Emerging Infectious Diseases 2005;11:430-5.
- Werkgroep InfectiePreventie: Richtlijn MRSA, ziekenhuis. Revisiedatum: januari 2012.
- "Horses and MRSA", Maureen Anderson, 31 oktober 2008