Antwoord

Het is niet duidelijk hoe MRSA zich in de toekomst zal ontwikkelen, en de meningen zijn erover verdeeld. Het is echter een ontwikkeling die goed in de gaten gehouden moet worden.


Opmerkingen

Enkele meningen van deskundigen:

Dr. Rijkelt Beumer, levensmiddelenmicrobioloog Wageningen Universiteit:

“Ik maak me wel zorgen. Ziekenhuizen hebben je nu al niet graag over de vloer als je met je scootertje in Italië bent gevallen. Als MRSA op steeds meer plekken in onze samenleving gaat opduiken, wordt het probleem natuurlijk steeds groter. De vraag is of we het beest steeds vaker zien omdat hij zich verspreidt, of omdat we steeds vaker meten. Het is een ontwikkeling die we zeker in de gaten moeten houden. Volgens mij is het doorbreken van antibiotica een van de grootste problemen die de mensheid bedreigt. Oplossingen liggen echt niet voor het grijpen.”

Bacterioloog Jan Verhoef:

"Natuurlijk is ook dat een belangrijk probleem, maar het verschil is dat we dat probleem zonder veel moeite kunnen oplossen als we willen. Als de industrie er serieus werk van maakt, hebben we binnen tien jaar een effectief nieuw antibioticum tegen MRSA. Het vervelende is alleen dat geen bedrijf daar op dit moment aan begint. Het ontwikkelen van een nieuw geneesmiddel kost ongeveer een half miljard euro. Omdat ze niet verzekerd zijn van voldoende omzet om die investering terug te verdienen, wagen de grote farmaciebedrijven zich er niet aan. De enige uitweg is dat de overheid dat onderzoek betaalt. Zo niet, dan blijft de MRSA-bacterie een tikkende tijdbom, die straks ook buiten het ziekenhuis voor problemen gaat zorgen. Ik weet dat het om veel geld gaat, maar als de overheid dit probleem negeert, neemt zij een onverantwoord risico. En wat voor de stafylokok geldt, geldt ook voor andere bacteriën. Je ziet nu nota bene op verschillende plekken in de wereld weer mensen overlijden aan cholera en aan TBC, terwijl dat absoluut niet nodig is. Het is domweg laksheid van overheden, want als zij dit probleem ook maar enige prioriteit zouden geven, zouden we het resistentieprobleem binnen tien jaar weer voor lange tijd kunnen oplossen."


Bronnen


Voorbeelden

Nieuwsbericht van BBC nieuws over de toekomst van MRSA

pic-eg-ant-162-0-cartoon

Bron: Texas State University

.