Antwoord

MRSA kun je in voornamelijk in ziekenhuizen oplopen, maar ook daarbuiten. Je krijgt MRSA meestal door direct huidcontact met iemand anders die MRSA heeft.


Opmerkingen

Eigenlijk kunt u MRSA overal oplopen. Besmetting met MRSA vindt vooral plaats door direct lichamelijk contact, vooral via de handen. Soms kan MRSA via huidschilfers of niezen in de lucht komen en zo ingeademd worden. Het kan ook via kleding, beddengoed of andere oppervlakken in de directe omgeving worden overgebracht. Ook dieren kunnen een verspreidingsbron zijn van MRSA, en dan vooral varkens. Alle personen die contact hebben met levende varkens of vleeskalveren, ongeacht of dit contact beroepsmatig is of niet en ongeacht waar het plaatsvindt, zijn vaak besmet met MRSA.

Normaal gesproken geeft het niets als u MRSA krijgt van iemand anders; als u zelf gezond bent verdwijnt de bacterie weer na verloop van tijd van uw lichaam en zijn er geen gevolgen.

Het wordt een ander verhaal als u in het ziekenhuis ligt, of in een verpleeghuis of andere zorginstantie woont. MRSA kan namelijk wel gevaarlijk zijn als uw weerstand verzwakt is, omdat de bacterie dan infecties kan veroorzaken, en die infecties kunnen allerlei ontstekingen tot gevolg hebben, zoals bot-, wond-, of longontsteking. Daarom is het van groot belang MRSA uit de ziekenhuizen te houden en worden er in het ziekenhuis speciale maatregelen genomen om verspreiding van MRSA te voorkomen.

In Nederland komt MRSA heel weinig voor. In de meeste landen in Europa komt MRSA veel vaker voor en hebben ziekenhuizen veel last van MRSA. De kans is daarom groter dat u MRSA oploopt in een buitenlands ziekenhuis dan in een Nederlands ziekenhuis.


Bronnen


Voorbeelden

Patiëntenfolders van diverse ziekenhuizen waarin staat aangegeven hoe MRSA verspreid wordt:

.