Antwoord

Voor maatregelen in de thuiszorg, kunt u terecht op de website van Werkgroep InfectiePreventie waar duidelijke richtlijnen voor MRSA in de thuiszorg te vinden zijn.

Opmerkingen

De belangrijkste maatregelen bij MRSA-positieve cliënten in de thuiszorg zijn:

Algemeen

  • De verzorging moet worden uitgevoerd door een klein, vast, ervaren team.
  • Medewerkers met huidafwijkingen zoals eczeem of psoriasis mogen niet in contact komen met cliënten met MRSA.
  • Personen met dergelijke huidafwijkingen raken sneller gekoloniseerd met stafylokokken en zijn moeilijker te behandelen.

Maatregelen voor medische en paramedische medewerkers

Bij direct zorg- of onderzoekcontact met een cliënt en ook bij het afhalen en opmaken van diens bed, worden een chirurgisch mondneusmasker, een muts, disposable handschoenen en een disposable of cliëntgebonden schort met lange mouwen gedragen. Het dragen van het masker is van groot belang, omdat met name de neus een plaats is waar veel stafylokokken koloniseren. Wanneer de neus van de verzorgende tijdens de verzorging van de cliënt met MRSA niet wordt beschermd, kan deze gemakkelijker besmet worden. Het dragen van een muts beschermt tegen besmetting van de haren en een schort met lange mouwen wordt gedragen omdat bij handelingen als het tillen van de cliënt een vrij intensief huidcontact met de onderarmen kan ontstaan. Voorbeelden van directe zorgcontacten met een cliënt zijn uit/aankleden, douchen, aantrekken steunkousen en wondverzorging.

Bronnen

Voorbeelden

Geen.