Antwoord

MRSA is geen seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Wel kan MRSA door lichamelijk contact overgedragen worden, dus tijdens het hebben van gemeenschap is het zeker mogelijk dat MRSA van het ene lichaam naar het andere over wordt gebracht, maar MRSA is niet vergelijkbaar met SOA’s als chlamydia.


Opmerkingen

Er doen enkele geruchten de ronde dat MRSA ook seksueel overdraagbaar is en dat u daarom geen gemeenschap meer kunt hebben indien u of uw partner MRSA heeft. Dit is echter niet waar. Een van de geruchten is als volgt: Onderzoekers van de medische faculteit van de Columbia-universiteit ontdekten dat MRSA zich ook kan verspreiden door seksuele contacten. De wetenschappers hebben in Manhattan, New York, zeker drie gevallen aangetroffen waarbij de bacterie door seks van de ene persoon op de andere overging. Het is ,,een belangrijke voorheen niet-onderkende'' vorm van overdracht, aldus de onderzoekers. Er is echter meer onderzoek nodig om vast te stellen of dit gerucht waar is of niet.

Verder vormen mannen die seks hebben met mannen een risicogroep m.b.t. het verkrijgen van Community Acquired MRSA. Het gaat hierbij dus niet om de ‘normale’ MRSA die in het ziekenhuis wordt opgelopen. Deze vorm van MRSA kan ook bij gezonde mensen buiten het ziekenhuis ernstige infecties veroorzaken.


Bronnen


Voorbeelden

Geen

.