Antwoord

Als de tatoeëerder zich aan de hygiënische richtlijnen houdt die voor alle tatoeëerders gelden, dan zou u in principe geen MRSA op moeten kunnen lopen in de tattooshop.

Bij het aanbrengen van een tatoeage moeten hygiënische maatregelen genomen worden, zoals enkel en alleen steriele materialen gebruiken.

Bij onvoldoende hygiëne of bij gebruik van besmet materiaal kunnen verschillende soorten infectieziekten zoals hepatitis, tuberculose en HIV overgebracht worden bij het tatoeëren. Er zijn gevallen in Amerika bekend waar ook MRSA is opgelopen tijdens het laten zetten van een tatoeage bij een tatoeëerder zonder licentie. Goede hygiëne is natuurlijk een pré, maar het is ook belangrijk om te letten op de kwaliteit. Helaas zijn er talrijke zogenaamde 'tattoo artists' die van het beloofde ontwerp een rommeltje maken. Kies een gerenommeerde shop en niet voor de goedkoopste, let op de uitstraling van interieur en houding van het personeel en bekijk het eigen werk op foto's, dus niet alleen in de voorbeeldboeken kijken. Als u binnenloopt in een tattooshop moet u de Dettol (desinfecterend middel) al ruiken.


Opmerkingen

In Amerika worden vanaf 2006 waarschuwingen gegeven over de risico’s van tatoeages door tatoeëerders die niet ingeschreven zijn. Dit is van kracht gegaan nadat zo’n 44 Amerikanen een zeer moeilijk te behandelen huidinfectie hebben gekregen en de Centers for Disease Controle and Prevention deze terugtraceerden naar 13 tatoeëerders. De infectie werd veroorzaakt door MRSA. Het ging hier om personen die een tatoeage hadden laten zitten door een tatoeëerder die geen licentie had, en zich niet aan de adequate infectiepreventierichtlijnen hield.


Bronnen


Voorbeelden

Geen

.