Antwoord

838941Moeder en kind mogen allebei na de bevalling naar huis, mits zij verder goed gezond zijn.

Opmerkingen

In goede gezondheid hoeft MRSA verder geen consequenties te hebben na de bevalling. Wel moeten thuis de volgende maatregelen genomen worden:

  1. Bedek wonden en houd natte wonden bedekt met schoon, droog verband. Pus van geïnfecteerde wonden kan MRSA bevatten en daarom is het van belang de wond bedekt te houden en verspreiding naar uw huisgenoten en anderen zoveel mogelijk te voorkomen.
  2. Regelmatig handen wassen: Uzelf en uw huisgenoten moeten regelmatig hun handen wassen met warm water en zeep of een alcoholbevattende ontsmetter gebruiken, vooral na het wisselen van wondverband.
  3. Deel geen persoonlijke spullen zoals handdoeken, washandjes, scheermesjes, kleding die mogelijk in contact zijn geweest met de geïnfecteerde huid. Textiel dient heet gewassen te worden (60 graden) en het liefst gedroogd in een droger en niet aan de waslijn: Drogen in de wasdroger helpt de bacteriën te doden.
  4. Geef bij elk bezoek aan een arts of zorginstelling aan dat u MRSA-drager bent. Dan kunnen de juiste maatregelen worden genomen om verspreiding te voorkomen.

Bij bezoek van moeder en kind aan de polikliniek na de bevalling moeten wel maatregelen genomen worden. U zult zien dat bij bezoek aan de polikliniek de volgende maatregelen genomen worden:

  • De arts/verpleegkundige draagt handschoenen, een schort, een mond-neusmasker en een muts draagt als hij/zij bij u de onderzoekskamer binnengaat.
  • Als de arts/ verpleegkundige weggaat, trekt hij/zij de extra kleding weer uit. Hij/zij wast de handen en/of gebruikt handalcohol. Door het wassen van de handen spoelen de eventueel overgedragen bacteriën weg. De alcohol doodt de dan nog aanwezige bacteriën.
  • Eventueel neemt hij/zij kweken bij u af.
  • Na onderzoek en/of behandeling vraagt de arts/verpleegkundige u geen andere locaties in het ziekenhuis te bezoeken, maar meteen naar huis te gaan.
  • Ook zult u zien dat de afspraak vaak aan het einde van de dag ingepland wordt, zodat de onderzoekskamer na uw bezoek goed gedesinfecteerd kan worden om te voorkomen dat de MRSA’s de volgende dag op andere patiënten wordt overgedragen.

Let op!: Dit is slechts een richtlijn. Raadpleeg bij twijfel altijd de ziekenhuishygiënist, arts-microbioloog, GGD-arts of huisarts!

Voorbeelden

.